top of page

di 31 mrt

|

Teseum

Clubactiviteit Bezoek aan Tongeren - dinsdag 31 maart

Event geannuleerd

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Clubactiviteit Bezoek aan Tongeren - dinsdag 31 maart
Clubactiviteit Bezoek aan Tongeren - dinsdag 31 maart

Tijd en locatie

31 mrt 2020 13:45

Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren, België

Gasten

Over het evenement

Archeologische kelder

Generaties lang bouwden Tongenaren aan een stad om in te leven, te werken en te wonen. De muren en funderingen van deze stad staan er nog. Ze zijn te bewonderen op de archeologische site van het Teseum, een van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen in de Benelux.

Onder de huidige basiliek liggen restanten van liefst zeven kerken. Men vond ook sporen van Romeinse bouwwerken terug. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk.

Kloostertuin en gang Een oase van rust. Eén van de meest merkwaardige bezienswaardigheden in Tongeren is de romaanse kloostergang, deels uit de 12de eeuw. Het is het laatste overblijfsel van het vroegere monasterium, een kloosterdomein rond de huidige basiliek.

De pandgang met zuilen is rond een binnenhof gebouwd. Tegen de zijwanden van deze gang zijn er indrukwekkende grafplaten van kanunniken en voorname burgers uit verschillende eeuwen geplaatst.

Schatkamer

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt één van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen. Ze bevat talloze kostbaarheden van religieuze kunst zoals reliekhouders, reliekbeursjes, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzaam textiel. Een aantal collectiestukken zijn zelfs door de Vlaamse overheid erkend als Vlaams topstuk. 

Programma

* 13.45: samenkomst aan de ingang van het Teseum, Museumkwartier 2 (Vrijthof), 3700 Tongeren.

* 14.00 uur: start van het bezoek aan de archeologische kelder, de kloostergang (rustpunt) en de schatkamer onder leiding van een gids. Elke groep zal bestaan uit maximaal 15 personen. 

Bezoek aan de archeologische kelder is niet aangewezen voor personen met een beperking. 

* 16.30 uur: wandeling naar restaurant “De Infirmerie”, een mooi historisch pand gelegen in het Begijnhof met kort bezoek aan de zopas opengelegde Jeker.

* 17.00 uur: warme maaltijd  (keuze hoofdgerecht vooraf doorgeven) 

Waterkerssoep - Zalmfilet of La Belle Flamande - Mini Dame Blanche - Koffie - glas wijn. 

Prijs: € 47 p.p. 

Dit omvat: toegang tot het museum, geleide bezoeken met gids en warme maaltijd en dranken na het bezoek. Het museum staat geen kortingen toe voor museumkaarthouders of leden van socioculturele organisaties.  Leraars krijgen op vertoon van hun kaart wel gratis toegang tot het museum en schrijven in voor

€ 39,00. Leraars moeten wel hun kaart tonen bij de ingang van het museum. Indien u geniet van deze korting, gelieve dit aan te duiden bij inschrijving. 

Reserveren kan via de website. Reserveren kan tot 10 maart 2020  Telefonisch reserveren kan via de school op het nummer 011 30 77 30. 

Per lidkaartnummer kunnen 2 personen deelnemen. 

Plaatsen zijn beperkt. 

Deel dit evenement

bottom of page