7de Specialisatiejaar

7 SLAGERIJ - FIJNKOSTTRAITEUR 

Een onmisbare competentie vandaag de dag is het voortdurend kunnen inspelen op de vragen en behoeftes van de klanten en de gasten. Veel slagers leggen zich daarom toe op koude en warme bereidingen en producten. Zij specialiseren zich hierin en komen op die manier tegemoet aan de hedendaagse noden. 

Wil je je specialiseren in traditionele koude en warme, seizoensgebonden bereidingen, buffetten op basis van verschillende grondstoffen én inspelen op nieuwe tendensen, dan zit je hier goed. 

Je wordt uitgedaagd om een eigen creatieve visie te ontwikkelen, met de nodige aandacht voor gezond en ethisch verantwoord voedsel. 

Na dit specialisatiejaar heb je alle noodzakelijke getuigschriften om je als zelfstandige slager-traiteur of als vleesgroothandelaar te vestigen. Je bent ook opgeleid om leiding te geven in vlees – en vleeswarenbedrijven, o.a. als zelfstandig gerant, afdelingschef, groepschef, kwaliteitsverantwoordelijke, productieverantwoordelijke, erkende vleesclassificeerder in slachthuizen… 

7 BANKETBAKKERIJ - CHOCOLADEBEWERKING 

Brood, banket en chocolade zijn hip. Denk maar aan de aandacht die besteed wordt aan desembroden, speltbrood, de rage rond cupcakes en het succes van bekende chocolatiers. 

In dit specialisatiejaar verdiep je je o.a. in dieetproducten en technische aspecten van bedrijfsorganisatie en marketingtechnieken, kwaliteitscontrole en verkoop- en etaleertechnieken. Daarnaast maak je kennis met de nieuwste trends in de bakkerswereld. 

Ook chocoladebewerking wordt grondig uitgediept: je leert over origine chocolade, 

technieken om chocolade te bewerken, werken met halffabricaten, … 

7 BANKETAANNEMER - TRAITEUR 

Als je meer geïnteresseerd bent in het verzorgen van buffetten, feesten en catering op verplaatsing of het bereiden van verkoopklare gerechten, dan kies je beter voor het specialisatiejaar Banketaannemer – traiteur. Je gasten verwachten van jou een piekfijne bereiding van hun (feest)maaltijd, en je mag daarbij gerust creatief uit de hoek komen. Ook organisatie, presentatie en technieken zijn belangrijk, dus wordt daar de nodige aandacht aan besteed. 

Dit alles krijg je enkel onder de knie door veel te oefenen. Tijdens het schooljaar werk je dan ook verschillende en uiteenlopende cateringopdrachten uit, waarbij je inspeelt op de wensen van gast tijdens de voorbespreking, de juiste wijnen kiest én je houdt aan het vooropgestelde budget. 

7 HOTELONTHAAL 

Gasten ontvangen en begeleiden in een hotelomgeving is het onderwerp van dit specialisatiejaar. Je krijgt de kans je verder te specialiseren in verschillende hotelafdelingen en maakt kennis met de verschillende soorten hotels, elk met hun eigen kenmerken. De gasten staan centraal en het is jouw taak om ze alle nodige informatie te verschaffen en er voor te zorgen dat hun verblijf van bij de aankomst tot het uitchecken goed verloopt. 

Omdat je meer stage loopt dan de andere specialisatiejaren, heb je na deze opleiding een goed beeld van het hotelwezen in al zijn aspecten. 

7 SPECIALITEITENRESTAURANT 

Gasten in de watten leggen, zowel op culinair vlak als tijdens de bediening. Zorgen dat alle details kloppen, op het bord én in de zaal. Dat leer je in dit specialisatiejaar. 

Je leert werken met verfijnde producten en smaakcombinaties, bereidt gerechten op gastronomisch niveau en in de masterclasses leer je o.a. de meest fantastische desserten creëren en verfijnde patisserie maken. In de zaal serveer je cocktails en leer je de knepen van goede koffie en thee. Interessante bedrijfsbezoeken brengen je productkennis en inzicht in de nieuwste horecatrends bij. 

Eén dag in de week gaan de praktijklessen door in het didactisch restaurant “De Roerdomp” in Diepenbeek. Afwisselend ben je samen met de Chef of Maître verantwoordelijk voor de bereiding of de bediening van verschillende gastronomische gerechten. 

Deze combinatie zorgt er voor dat je je gasten een onvergetelijke ervaring kan bezorgen. Het creëren van beleving, van concept tot bereiding en bediening, de keukensterren en service heroes van deze opleiding leren het allemaal. 

7 TOERISME EN RECREATIE (SE-N-SE

Je gasten gaan op reis… en jij wil ze begeleiden en hen helpen hun vrije tijd in te vullen. Dat leer je hier. In 3 modules – reisbegeleiding, local representative en animator – word je klaargestoomd om je gasten een aangename vakantie te bezorgen. Je leert omgaan en communiceren met verschillende doelgroepen en verschillende types vakantiegangers, verkent de toeristische troeven van een vakantieverblijf en besteedt de nodige aandacht aan de praktische organisatie van een reis. Talen zijn hier heel belangrijk, want toerisme is internationaal. De buitenlandse stage is dan ook een verplicht onderdeel van dit specialisatiejaar. Tijdens deze stage word je opgenomen in het animatieteam van een hotelketen. Er wordt dan van je verwacht dat je – als een professional – meehelpt aan het welslagen van de vakantie van je gasten. 

Opgelet, om dit specialisatiejaar te kunnen volgen heb je een diploma secundair onderwijs nodig! 

Hotelschool Hasselt  
Elfde -Liniestraat 22  
3500 Hasselt    
+ 32 11 30 77 30 

GO!_VLA_Logo_3regels_transparant.png
go next level .jpg

© 2018 - Website De Vriendenkring vzw Hotelschool Hasselt - KS