top of page
Image by Irina Sergeeva

Sommelier & bar

Heb jij een passie voor dranken? Vind jij ook dat een gerecht pas compleet is met een perfect
passende drank? Droom je van een carrière in de wereld van wijn, bier, cocktails en meer?
Onze opleiding Sommelier gaat verder dan enkel wijn. We verkennen de brede wereld van
dranken, zowel alcoholisch als niet-alcoholisch, en de kunst van foodpairing.

Wat leer je in de opleiding sommelier?

Image by Mathilde Langevin
IMG_0105.jpg
  • ✔ Wijnkennis & foodpairing
    We duiken in zowel Europese als wereldwijnen. Theoretische kennis wordt tastbaar door bedrijfsbezoeken aan wijndomeinen en deelname aan de druivenpluk op de helling van de CordaCampus. Je volgt het vinificatieproces van dichtbij.
    ✔ Bierstijlen & serveren
    Je leert de verschillende bierstijlen, brouwmethodes en serveertechnieken kennen. Je bezoekt zowel grote als kleine brouwerijen en experimenteert in de praktijk met biercocktails en
    foodpairing.

    ✔ Cocktails
    Eerst perfectioneer je de klassieke cocktails en technieken. Daarna pas je ze aan voor een perfecte synergie met gerechten. Met de tool ‘Foodpairing’ creëer je nieuwe combinaties en experimenteer je met creatieve garnituren.
    ✔ 0% alcohol in opmars
    Alcoholvrije dranken zijn niet meer weg te denken uit de horeca. Je leert mocktails, kombucha, kefir, smaakwaters en cordials maken.
    ✔ Koffie – het zwarte goud
    Een maaltijd eindigt vaak met een koffie, en die moet perfect in balans zijn. Je leert espressobereidingen maken en verdiept je in slow coffee-technieken.
    ✔ Kruiden & fermenteren
    Je stelt je eigen thee-infusies samen op basis van de medicinale werking van kruiden en experimenteert met fermentatietechnieken voor alcoholvrije dranken en garnituren.

Onze troeven

  • ✔ Ervaren vakdocenten – Onze leerkrachten hebben jarenlange ervaring en begeleiden je op weg naar meesterschap.
    ✔ Workshops & masterclasses – Je neemt deel aan bedrijfsbezoeken en lessen van vakexperts.
    ✔ Samenwerking met koksopleiding – Je werkt nauw samen met de leerlingen van de koksopleiding voor een complete gastronomische beleving.
    ✔ Stage – Je kunt stage lopen in een gerenommeerd restaurant, baristabar of cocktailbar, of kiezen voor een Erasmus-stage.

Image by Adam Jaime

Wat mag je verwachten?


Je ontwikkelt niet alleen een verfijnde smaak en technische vaardigheden, maar ook gastvrijheid
en serveertechnieken volgens de regels van de kunst. Tijdens de praktijklessen leer je gasten
begeleiden in hun drankenkeuze en stel je een gevarieerd aanbod samen.
Je organiseert zelf events met begeleiding van leerkrachten, waarbij je leert:
✔ Een team aansturen
✔ Een draaiboek opstellen
✔ Bestellingen plaatsen
✔ Prijslijsten berekenen
✔ Marketing & promotie toepassen
Deze opleiding is ideaal voor studenten met een diploma secundair onderwijs in hotel, restaurant
of keuken, die zich willen onderscheiden met een extra beroepskwalificatie in deze verfijnde en
creatieve sector.

Praktische informatie

  • Duur van de opleiding: 1 schooljaar

  • Toelatingsvoorwaarden: geen, maar er zijn opleidingen die raakvlakken hebben en een logische
    vooropleiding zijn zoals Horeca of restaurant & keuken. 

        receptie@hotelschoolhasselt .be 

        tel: 011 307730

Image by Nguyen Tong Hai Van

Lessentabel 

Stage:

2 weken voorbereidend stage - productkennis 
8 weken blokstage

ondernemerschap (2u) 

Foodpairing samen met sommelier (6u) 

bottom of page