
Chocolatier
Het 7de jaar Chocolatier is een specialisatiejaar waarin je je verder verdiept in de wereld van chocolade en pralines. Je leert technieken en vaardigheden om hoogwaardige chocoladecreaties te maken, van pralines en desserts tot showstukken. We maken ook een sprongetje naar ijsbereiding en marsepein, zodat je ook daar je expertise verder kunt uitbreiden. Daarnaast komen ook innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap aan bod.
​
Dit traject is ideaal voor studenten die een diploma secundair onderwijs OK 3 behaald hebben in hotel of bakkerij en zich extra willen onderscheiden in deze creatieve en verfijnde sector.

Waarom kiezen voor een specialisatiejaar Chocolatier?
-
Extra beroepskwalificatie: na succesvolle afronding behaal je een erkende beroepskwalificatie ‘Chocolatier’. Dit biedt je een belangrijk voordeel op de arbeidsmarkt en verhoogt je kansen op een succesvolle carrière.
-
Contact met de reële contexten via werkplekleren (stages/duaal leren/ praktijk op de werkvloer…): je combineert praktisch en theoretisch onderwijs met een praktijkstage in een echt chocoladebedrijf, waardoor je waardevolle ervaring kan opdoen.
-
Onderscheidend vakmanschap: je bereidt je voor op een carrière in de artisanale chocolaterie, met vaardigheden die je in de toekomst zeker voordeel zal geven op de arbeidsmarkt.
-
Vakmanschap en creativiteit: Je ontwikkelt unieke vaardigheden waarmee je je kunt onderscheiden als een echte specialist.
-
Unieke ervaring: Chocolatier is een vak waarin smaak en esthetiek samenkomen – een ideale keuze voor creatieve geesten met een passie voor verfijnde producten.
Onze troeven
-
Ervaren vakleerkrachten: onze vakleerkrachten delen hun expertise en begeleiden je stap voor stap.
-
Infrastructuur: wij beschikken over een chocoladelokaal en confisserielokaal
-
Deelnemen aan: bedrijfsbezoeken, workshops en wedstrijden
-
Stage: je kan stage lopen bij een bekende chocolatier of kiezen voor een Erasmus- stage. Alles kan.


Jouw toekomst
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als chocolatier in:
-
Chocoladezaken
-
Bakkerijen en patisserieën
-
Werken in de industriële chocoladeproductie (productiekennis, kwaliteitscontrole, productontwikkeling en innovaties)
-
Cacao-inkoper of -adviseur (grondstofkennis, internationaal)
-
Hotels en restaurants
-
Of start je eigen zaak als zelfstandig chocolatier!
Daarnaast biedt deze opleiding een stevige basis voor verdere specialisatie of deelname aan nationale en internationale wedstrijden in de chocoladesector.
Praktische informatie
-
Duur van de opleiding: 1 schooljaar
-
Toelatingsvoorwaarden: geen, maar er zijn opleidingen die raakvlakken hebben en een logische vooropleiding zijn zoals de opleidingen in de brood- & banketbakkerij en horeca.
-
Inschrijvingen: leerlingensecretariaat@hotelschoolhasselt.be
-
Contact: Voor meer informatie, contacteer ons via :
receptie@hotelschoolhasselt .be
tel: 011 307730
